voortgang

Te lang geleden

Geplaatst 8 apr. 2017 04:06 door Guido Kauer   [ 8 apr. 2017 04:42 bijgewerkt ]

De tijd die ik in de werkplaats kon staan is in de afgelopen jaren voor het gezin gebruikt. Ik heb niet helemaal stilgezeten maar gecombineerd met mijn laksheid om deze site te updaten wordt het hoog tijd dat ik weer iets meldt.

Nu in 2017 moet ik wel flink gaan nadenken of deze site nog wel de logisch plek is om mijn voortgang te tonen. Er zijn nu heel veel andere manieren om mijn voortgang te delen met de mensen die het willen zien. 

Ik heb vorig jaar de vioolkast afgemaakt na jaaaaren. Mijn vriendin dreigde zelfs een kast te gaan kopen dus mijn eergevoel dwong me om het meubel af te maken 
Ik ben erg blij hoe hij is geworden.Uiteindelijk heb ervoor gekozen om de knoppen ook zelf te maken op mijn mini draaibankje.
(voor meer foto's: http://imgur.com/a/FwhYJ)

verder heb ik af en toe kleine verzoekjes gehad: 
zoals het herstellen van speelgoed van school.

Koplatten zelf gemaakt voor de kasten verbouwing thuis 

soort lage gym "dingen" voor een collega (ben de naam vergeten)

verder ben ik nu al een tijdje in het bezit van een laser cnc machine van 4 Watt. waarmee ik allerlei kniftige dingetjes maak. Op termijn wil ik daarmee fineer snijden en mooie marquetry en met hout inleg bezig zijn.

hiermee heb ik een hoogte kaart gemaakt die in lagen is opgebouwd met een lijst van esdoorn. 

Ik heb er ook allemaal kleine spel objecten mee gemaakt.
en 

Lang niet genoeg gedaan in de afgelopen jaren maar ik ben iig nog niet gestopt met mijn hout. Ik merk dat de afstand tot mijn werkplaats één van de drempels is dus ik ben nu flink op zoek naar werkplaats die dichter bij huis is zodat ik ook in de avond bezig kan zijn. 



Kinderkast tussendoor

Geplaatst 15 apr. 2012 02:19 door Guido Kauer

De vioolkast is helaas nog steeds niet af. Ik heb ervoor gekozen om de ondelen eerst te schuren en daarna te lijmen.
Ondertussen is er een nieuw project gestart wat nog eerder af moet zijn dan de vioolkast..... Een kinderkast (kleding) voor mijn dochter.

Nadat ik goed door had wat mijn vriendin wilde hebben heb ik een ontwerp gemaakt in sketchup. Ik heb voor dit project stijgerhout (vuren) gekozen vanwege de prijs. Ik kan in ondertussen melden dat stijgerhout handig is als je hiet niet hoeft te machineren helaas wordt de kast dan veel te omdat je dan de volledige dikte (29mm) gebruikt. En het robuuste uiterlijk die de kast dan krijgt wilde mijn vriendin niet.

Ontwerp kkast

Na het ontwerp ben ik het hout gehaald en (na een paar weken wachten) ben ik begonnen met machineren.
Hieronder een foto van het verlijmen van de panelen.
Paneel verlijmen

Tijdens het bouwen heb ik twee keer mijn ontwerp aangepast.
De eerste keer kwam ik erachter dat het toch handig was als de kast demontabel zou worden. Daarvoor moest de achterkant aangepast worden. De tweede aanpassing kwam door een rekenfout die een spleet zou laten zien naast de panelen in de zijkant. Om dit om te lossen heb ik de kast 5 mm minder diep gemaakt. (dan koopt ze maar wat minder kleding voor die kleine)

Voor het verlijmen van de achterkant had ik lijmklemmen nodig van 2 meter. Ook deze heb ik van het stijgerhout gemaakt met de klemkoppen die ik al had.
Achterkant lijmen

Ondertussen heb ik ook de zijkanten gelijmd en zodra ik de voorkant ook heb gelijmd kan ik de maten opnemen voor de deurtjes, ligplanken en andere onderdelen.

Wordt dus vervolgd.

Goed bezig met de Lade kast

Geplaatst 14 aug. 2011 14:11 door Guido Kauer

Ondertussen ben ik meer dan een Half jaar bezig en om eerlijk te zijn had ik verwacht dat hij nu al af zou zijn. Helaas heb ik niet zoveel tijd gehad voor deze kast als ik had gewild. Maar vandaag heb ik weer een mijlpaal bereikt.
Het onderstel is nog niet in elkaar gelijmd maar alle onderdelen zijn af.

De lades zijn nu voorzien van zwaluwstaarten... een behoorlijke klus. Zeker omdat ik ineens had bedacht om 4 lades te maken i.p.v. de 3 die in het ontwerp zaten. Gelukkig kon deze verandering nog ondanks dat het onderstel al af was. Ik heb wel afgezien om ook aan de achterzijde van de lade zwaluwstaarten te maken. die ga ik met domino's in elkaar zetten.

Uiteindelijk ook nog een keurige groef voor de bodem in de plankjes gefreest.
Uiteindelijk ben ik erg tevreden over het resultaat. Nu de rest nog.

Aan de kast begonnen en een fijne kerstvakantie

Geplaatst 3 jan. 2011 10:50 door Guido Kauer   [ 3 jan. 2011 14:30 bijgewerkt ]

Het ontwerp voor de ladekast is helemaal af. Ik heb wel vier keer het ontwerp aangepast omdat ik telkens toch andere afmetingen wilde.
Tijdens het ontwerpen blijkt wel weer hoe belangrijk het is om het hele meubel al te "maken" met sketchup of een ander 3D ontwerp programma. Je komt namelijk allerlei constructie uitdagingen tegen terwijl je het meubel in het 3D programma in elkaar zet.
Nadat het ontwerp klaar was ben ik begonnen met het selecteren en machineren van het esdoornhout wat ik voor dit project had liggen. Dit was een lading hout die ik had gekocht op mijn opleiding en wat was bestempeld als "tweede keus esdoorn". Er zitten genoeg fouten in het hout maar daar was de prijs dan ook naar.
Het meeste werk heb ik in de afgelopen kerstvakantie gedaan hierin had ik eindelijk een aantal dagen waarin ik lang in de werkplaats kon staan. Op dit moment heb ik alle poten en regels gemachineerd en voorzien van de noodzakelijke groeven en gaten (voor de zwevende domino pennen). De panelen heb ik ook gemachineerd en verlijmd (zie foto) en vooral de zijpanelen zijn erg mooi geworden wat betreft de houttekening.

 Nu de panelen ook al op maat zijn gezaagd kan ik binnenkort de bossing gaan frezen met mijn nieuwe beitelblok.
Het is me net niet gelukt om dit alles in elkaar te zetten omdat toen de vakantie al voorbij was. Ik heb namelijk ook lekker genoten van mijn gezin en mijn dochter.

video gemaakt en bestelklijst plugin van sketchup

Geplaatst 4 sep. 2010 13:53 door Guido Kauer   [ 4 sep. 2010 14:03 bijgewerkt ]

ik ben een beetje ijverig geweest met het uitzoeken van wat sketchup kan. ik ben een beetje doorgeslagen en heb een instructiefilmpje gemaakt voor zwaluwstaarten. beetje knullig maar best geinig geworden:
http://www.youtube.com/watch?v=QYblay8SV2A

verder ben helemaal tevreden met de besteklijst plugin van sketchup ...
1. gewoon model maken (wel alle componenten netjes een naam geven)
2. plugin draaien (als die goed is ingesteld dan heb je daar geen omkijken meer naar)
en ... besteklijst ... het zaagplan komt er ook uit rollen en is ook erg handig om te zien. maar die is wat minder uitgebreid in te stellen dus je kan niet goed vertellen wat je massieve hout dimenties zijn maar voor plaatmateriaal werkt het erg goed.

Ik heb alles in bijlages gestopt ter illustratie.

het is een verkleinde versie van de vioolkast (omdat ik ook wilde oefenen met het aanpassen van dimensies van een gemaakt model.

de bijlage "kastje mini 1.skp.pdf" is de tekening van het geheel en de rest is wat uit die besteklijst plugin komt rollen.

wat ben ik toch een nerd :)

vioolkast ontwerpen deel 2

Geplaatst 26 aug. 2010 13:49 door Guido Kauer

Ik heb gisteren me nog eens flink kwaad gemaakt op de manier waarop sketchup werkt. het heeft wel degelijk zijn beperkingen. maar ook zijn er mogelijkheden en is er sprake van een grotere flexibiliteit in het programma.... en het is gratis :).
vandaag heb ik bijna het hele ontwerp in detail gemaakt.als je op de afbeeldingen klikt dan zie je in hoeverre ik de verbindingen in detail in het model heb verwerkt. uiteindelijk moet dit me tijd schelen omdat ik alle maten van dit model kan aflezen in plaats van het zelf allemaal uit te moeten rekenen.
en een close up:
Je kan de zwaluwstaart verbindingen zien zitten en de pengat verbindingen.
als hij helemaal af is zal ik een mooie weergave laten zien met hout opdruk.

wordt dus vervolgt!

Nieuw Project: Vioolkast

Geplaatst 24 aug. 2010 14:19 door Guido Kauer

Ik weet dat het weer te lang te stil is geweest op deze site.... ik heb niet geheel stil gezeten maar ben wat lui geweest met het updaten alhier.
Ik ben al een poosje aan het nadenken over een nieuw project. het is een ladekast voor in de leskamer van mijn vriendin. Ik ben van plan om een aantal viool elementen terug te laten komen in dit meubel. tot nu toe wel ideen maar ik moet nog maar zien wat me wel en wat niet lukt.
Hieronder alvast een schets van het idee en de afmetingen/verhoudingen

Ik ben weer bezig met sketchup hiervoor. tot nu toe was ik een ironcad fan maar dat programma is erg lastig aan te komen voor een normale prijs.
Ik ga proberen het komende project puur in sketchup te ontwerpen.

wordt vervolgt.....

Belofte maakt... kapstokje

Geplaatst 24 aug. 2010 14:18 door Guido Kauer

Een aantal maanden geleden heb ik aan mijn nichtje gevraagd wat ze op haar 1 jarige verjaardag wilde hebben. het antwoord was "een kapstok".
Ik heb het idee toen gehad om een simpele houten plaat met daarin 4 gedraaide knopjes waar je een jas(je) aan kan ophangen
dus ik ben nog voor de vakantie op school begonnen met houtdraaien. Nadat ik er achter kwam dat de draaibeitels van school gillend bot waren, had ik bedacht dat ik zelf draaibeitels zou kopen. (niet duur maar wel goed genoeg)
toen ik die had ontvangen (in de vakantie) schoot me ineens te binnen dat ik een zeer simpel en amateuristische draaibankje had. aangedreven door een boormachine. ik dacht dat dit nooit goed zou gaan werken maar ik werd aangenaam verrast. ik kan nu zelf houtdraaien in mij eigen werkplaats. nothing fancy.. maar korte knopjes moet nu lukken.
 
dus nu kon ik alles in mijn eigen werkplaats uitvoeren om de kaptok te maken.
 
dus knopjes gedraaid .... mdf plaat gezaagd ... gaten geboord (daar moest ik nog een nieuwe boorkop voor hebben in mijn kolomboor en die werkt als een zonnetje)
 
... kantje gefreest... en daarna in de grondverf (voor mdf)
 
volgend weekend nog een laagje grond denk ik en dan een kleur verzinnen.
 
Ik ben alleen wat laks geweest met schuren dus daar moet ik mischien nog wat aan doen.

Noralie Kauer

Geplaatst 24 aug. 2010 14:12 door Guido Kauer   [ 24 aug. 2010 14:19 bijgewerkt ]

Voortgang van een andere soort: Ik ben vader geworden van een prachtige dochter genaamd Noralie.
Kerngezond en waanzinnig leuk.

project afgerond: dossier tafeltje

Geplaatst 8 feb. 2010 08:16 door Guido Kauer

Niets is zo lekker (nouja ... bijna niets) als het afronden van een meubel waar je lang aan hebt gewerkt en het trots laten zien aan iedereen die het kan boeien.

Het is een erg mooi en praktisch meubel geworden. hier nog wat meer foto's.

1-10 of 16