sleutelkastje (en doosje)

(helaas heb ik wat minder foto's van dit project. Ik zal eens langs mijn ouders gaan om wat foto's te maken van het resultaat)

Nadat ik een beetje geschrokken was van de materiaal rekening van mijn vorige project vond ik dat het verstandig was om iets te maken van het iepen hout wat ik over had.
Ik wilde graag een cadeau voor mijn ouders maken. Dus omdat ik in ieder geval wilde leren hoe ik een paneel moest maken heb ik gekozen voor een sleutelkastje met een paneeldeurtje.
Omdat ik het werkstuk binnen de cursus periode af wilde hebben, heb ik geen zwaluwstaart verbindingen gebruikt voor de wanden. de voorbereiding is matig geweest aangezien ik geen (noemenswaardige) tekening had gemaakt.

SleutelkastjeHet ontwerp is wederom simpel te noemen. De zijkanten zijn in verstek gelijmd met een paneel aan de achterkant in een groef.
Ik wilde eerst de lijmmethode testen voordat ik de zijkanten zou verlijmen met schilderstape. Om dit te proberen heb ik met wat overgebleven materiaal van dezelfde breedte een klein proefdoosje verlijmd. Dit proefdoosje heb ik later voorzien van een dekseltje en is best leuk geworden.
Verder heb ik een paneeldeurtje gemaakt en met twee scharniertjes in het kastje bevestigd en heb ik als sluiting voor het deurtje een kogelsnappertje gebruiktĀ  Al het hang en sluitwerk is van messing. (op het moment begint het goedkope deurknopje een beetje te corroderen dus die moet ik toch nog een keer vervangen.

Achteraf gezien was het een behoorlijke klus en ging er genoeg mis wat ik heb moeten corrigeren. Ik had geen domino's hoeven gebruiken als ik de plankjes van het deurtje niet teveel had afgekort. De scharniertjes waren een kriem en daar ben ik (teveel) uren mee bezig geweest.
Bij het maken van dit sleutelkastje heb ik geleerd dat je zo zuiver mogelijk moet werken om aan het eind een kans te hebben dat het allemaal past.
Het eind resultaat is redelijk geslaagd maar persoonlijk vind ik het deurtje niet helemaal goed in het kastje hangen. Mijn ouders waren wel erg blij met hun nieuwe sleutelkastje.

Comments