sigarenkistje (Hij is af!!)

de deeltijdopleiding is nu al een paar maanden bezig.
Het begon met fase1: allemaal met kleine dingetjes
  • ronde stok
  • doeklatten
  • hamer
  • zaagplankje
nu dat voorbij is en ik die fase heb afgerond is fase 2 aan de beurt: de kist.
omdat het originele ontwerp een redelijk grote kist is en ik al een dergelijke kist heb gemaakt (zie: hoe het begon) wilde ik een ander soort kistje maken met andere uitdagingen.
Mijn keuze is gevallen op een sigarenkistje omdat ik dit een paar jaar geleden aan een goede vriend van mij had beloofd.

nadat ik me redelijk had ingelezen hoe een sigarenkist (humidor) in elkaar moet zitten(http://www.humidorguide.nl/)  ben ik een tekening gaan maken.
het wordt een body van kersenhout met inleg van noten op de hoeken.
de bovenkant van de deksel (triplex) fineer ik met notenhout.
De binnenkant moet met ceder loofhout (cedrela odorata) "bekleed" worden vanwege zijn geur en de vochtregulerende eigenschappen.
ik ben hiervoor naar de haagse houthandel geweest omdat ze die houtsoort niet bij de opleiding te koop is. 
 
Zoals de foto laat zien ben ik tot nu toe bezig geweest met podlood en papier. Ik hoop dat ik binnenkort een goede methode heb ontwikkeld om dergelijke tekeningen heel snel en handig digitaal te maken.
tot nu toe ben ik bezig geweest met google Sketchup. heerlijk en makkelijk programma om iets te maken zodat je er een ruimtelijke voorstelling van kan maken, maar het ontwerp afdrukken gaat niet (althans ... niet handig en niet volgens de richtlijnen die je wil).

Update (20-01-2009):
De humidor is bijna af.
De body zit in elkaar  met de inleg en ik heb de deksel open gezaagd. afgelopen zaterdag heb ik de quadrant scharniertjes passend gemaakt en heb ik bijna de hele binnenkant van cederhout voorzien
ik doe er nog wel 2 dagen over voordat hij helemaal afgewerkt is.

 Ik heb halverwege dit alles een foto gemaakt van het tussenresultaat.Hij is eindelijk af (07-02-2009):
Na heel veel met een schraapstaal alle lijm en oneffenheden te hebben verwijderd heb ik hem vandaag laten beoordelen door mijn vakdocent. Ik ben behoorlijk tevreden met het resultaat. Ik ben benieuwd wat mijn "klant" ervan vind. Ik heb even snel een paar foto's genomen van het resultaat. Morgen maak ik er nog wel een paar bij daglicht.

Hij is af!!
Comments