Hoe het begon

 
Tot een aantal jaren geleden bestond mijn dagelijks leven tot mijn grote genoegen uit mijn werk in de automatiserings sector en het hebben van twee grote hobby's:  films kijken en computerspelletes spelen. Met het meubelmaken was ik nog nooit in aanraking gekomen.


Maar toen begon het...........mijn vriendin kocht een grote printer en die moest ergens in haar werkkamer staan. Het bureau was niet groot genoeg, dus werd de nieuwe machine op een ranzig wiebelend tafeltje gezet van bamboe, riet en een glasplaatje. Het meubeltje werd nog wel bedekt met een schattig tafelkleedje maar in ons geheugen wisten we wat voor een vreselijk ding ze in haar werkkamer had staan. "Ik zal een keer iets voor je maken wat beter is!" vertelde ik haar. Zo lief als mijn vriendin is aaide ze me over mijn rug en keek me glimlachend aan alsof ze me al had vergeven dat ik deze belofte niet waar zou maken.
Tijdens een weekend in het najaar van 2005 kreeg ik het in mijn bol en begon na het lezen van een bouwmarkt krantje een klein open kastje te tekenen.
Niets ingewikkelds...mdf....schroeven... lijm. De plaat werd in de bouwmarkt op mijn aanwijzingen in de juiste stukken gezaagd en ik hoefde dus slechts het geheel in elkaar te zetten. Simpeler kon het niet! Ook al was het een simpel kastje, toch kreeg ik een bepaald gevoel van voldoening. Ik wilde hier meer mee doen.  Vanaf dat moment kreeg google er flink van langs met de onderwerpen "meubelmaken" en "houtbewerken" en in de boekenwinkel had ik de categorie "hobbie/doe het zelf" gevonden. 
 
Nadat ik voor mezelf had bewezen dat dit niet een bevlieging was (het zou niet de eerste keer zijn), ben ik op zoek gegaan naar een plek waar ik de praktische kant van het meubelmaken kon vinden. Ik vond een meubelmakers cursus bij "De Schrijn" in Langbroek (ten zuid oosten van utrecht). Hier heb ik een veeltal cursussen gevolgd onder begeleiding van verschillende ervaren meubelmakers.
Tijdens de beginners cursus heb ik een aantal basis vaardigheden geleerd en heb ik mijn eigen houten gereedschap gemaakt (o.a. :hamer/zaagplankje/futselplank/kruishout).
Bij de daarop volgende vervolg cursus heb ik een kist gemaakt met zwaluwstaart verbindingen.

Kist met zwaluwstaarten


Daarna ben ik doorgegaan met de gevorderden cursus. Tijdens deze cursus heb ik voor het eerst zelf bedachte meubels gemaakt. Aangezien het voor mij niet was toegestaan om met de machines om te gaan zonder de machinale cursus te hebben gevolgd (m.u.v.: lintzaag/langgatboor/langbandschuurmachine/handfreesmachines), is het machineren toen nog door de begeleiders gedaan. Omdat ik uiteraard het omgaan met houtbewerkingmachines wilde leren ben ik een paar jaar later de machinale cursus gaan doen waar ik van iepenhout een klein tafeltje met een laatje heb gemaakt.
 
Vlak voor de zomervakantie van 2008 (nog tijdens de machinale cursus) heb ik besloten de deeltijd meubelmakers opleiding te gaan volgen bij het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam.


Comments